Jordgubbspaj med banan
Jordgubbspaj med banan och vit chokladkräm
Ingredienser:
Tillagning:
200 g Vit blockchoklad
3 cl Rom
4 dl Vispgrädde
2 st Bananer (omogna gröna)
1 l Jordgubbar
1 dl Aprikosmarmelad
Pajdeg:
2 dl Vetemjöl
1 dl Grahamsmjöl
125 g Kylskåpskallt smör
2-3 msk Vatten
Smält Chokladen tillsammans med rommen ( det går lika bra med cointrau) i ett vattenbad. Koka upp grädden. Slå den kokande grädden över chokladen och rör försiktigt ett par minuter. Kyl krämen (så här långt kan pajen förberedas dagen innan).
Pajskal: Mät upp mjölet i en skål. Skär det kalla margarinet i bitar och lägg ner det i mjölet.
Finfördela margarinet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
I matberedare: Använd kniven. Mät upp mjölet i blandarskålen. Skär det kalla smöret i bitar och lägg ner det tillsammans med vattnet. Kör 30 - 40 sekunder eller tills fettet är riktigt inarbetat. Arbeta inte för länge, då blir degen seg och inte så frasig.
Grädda pajskalet lätt och frasigt, ca 15 min i 200º ugn. Låt svalna.
Skiva bananerna och lägg dem som en matta i pajskalet.
Vispa chokladkrämen till fast konsistens och fördela den över bananerna. Klä pajen med skivade jordgubbar och pensla med marmelad.
Garnera med citronmeliss.