Pulkarace!
I onsdags hade vi ännu ett möte. Riktigt bra vinterväder, bara några minugrader ute. Vi hade pulkarace i Strömlidabacken. Bob, pulka, stjärtlapp och madrass....vet ni! Det går undan i backen på dom åkdonen. Roligt var det i alla fall.
Efter det åkte vi till Eva-Stina för klubbmöte. Vi passade på att fira Eva-Stina på sin 40-årsdag ( i november). Vi lämnade över blombukett och hon kommer att får välja mellan en gulberlock eller en silver ring i present. Eva-Stina bjöd på en god soppa och bröd.
Här är receptet:
Efter det åkte vi till Eva-Stina för klubbmöte. Vi passade på att fira Eva-Stina på sin 40-årsdag ( i november). Vi lämnade över blombukett och hon kommer att får välja mellan en gulberlock eller en silver ring i present. Eva-Stina bjöd på en god soppa och bröd.
Här är receptet:
Saffranssoppa med sparris, 4 pers
3-4 potatisar
1 stor morot
ett halvt stånd blekselleri
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
6 dl grönsaksbuljong
1 kuvert saffran
1 tsk timjan
1 tsk fänkål
1-2 krm sambal oelek
3 skållade tomater
0,5 - 1 pkt halloumiost
120 g grön sparris
2 dl vitt vin
salt, peppar
dill
Skala och skiva potatisen. Skala och skär moroten i avlånga bitar. Ansa och skiva bleksellerin. Fräs sellerin tillsammans med vitlöken i oljan en stund. Häll på buljongen och koka upp. Tillsätt potatis, morot, saffran, timjan, fänkål och sambal oelek. Låt koka ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Skär tomaterna i halvor och osten i bitar. Låt tomater, ost, sparris och vin få koka med de sista minuterna. Smaka av med salt, peppar och dill. Servera gärna med aioli.
Här kommer husfru-provet: vispa Aioli utan att det skär sig
Aioli 3 dl
2 äggulor
1-2 tsk lime- eller citronsaft
1-2 krossade vitlöksklyftor
ev. 1 tsk dijonsenap
0,5 krm honung
ev. 1 knivsudd saffran
2 dl raps- eller mild olivolja
salt och vitpeppar efter smak
Blanda äggulor, citronsaft, vitlök, senap, honung, salt och peppar i en matberedare, Droppa ner oljan under fortsatt omröring. Funkar lika bra med en vanlig visp. Om alla ingrediensenra har samma temperatur minskar risken för att majonäsen ska skära sig.
3-4 potatisar
1 stor morot
ett halvt stånd blekselleri
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
6 dl grönsaksbuljong
1 kuvert saffran
1 tsk timjan
1 tsk fänkål
1-2 krm sambal oelek
3 skållade tomater
0,5 - 1 pkt halloumiost
120 g grön sparris
2 dl vitt vin
salt, peppar
dill
Skala och skiva potatisen. Skala och skär moroten i avlånga bitar. Ansa och skiva bleksellerin. Fräs sellerin tillsammans med vitlöken i oljan en stund. Häll på buljongen och koka upp. Tillsätt potatis, morot, saffran, timjan, fänkål och sambal oelek. Låt koka ca 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Skär tomaterna i halvor och osten i bitar. Låt tomater, ost, sparris och vin få koka med de sista minuterna. Smaka av med salt, peppar och dill. Servera gärna med aioli.
Här kommer husfru-provet: vispa Aioli utan att det skär sig
Aioli 3 dl
2 äggulor
1-2 tsk lime- eller citronsaft
1-2 krossade vitlöksklyftor
ev. 1 tsk dijonsenap
0,5 krm honung
ev. 1 knivsudd saffran
2 dl raps- eller mild olivolja
salt och vitpeppar efter smak
Blanda äggulor, citronsaft, vitlök, senap, honung, salt och peppar i en matberedare, Droppa ner oljan under fortsatt omröring. Funkar lika bra med en vanlig visp. Om alla ingrediensenra har samma temperatur minskar risken för att majonäsen ska skära sig.
Kommentarer
Trackback